Tuesday, April 29, 2008

Kursus Bina Negara (Khas)

Pada 14 – 18 April yang lalu, En. Abd. Wahi telah menghadiri Kursus Bina Negara (Khas) di Kem Bumi Jati, Shah Alam. Kursus anjuran BTP, Bukit Kiara ini telah dihadiri oleh seramai 61 orang peserta. 9 orang peserta dari BTPN Selangor, 20 orang dari BTPN Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur manakala selebihnya merupakan staf BTP, Bukit Kiara.

Selama 5 hari di Kem Bumi Jati telah memberikan pelbagai pengalaman suka duka, masam manis dan banyak juga ilmu yang dapat ditimba di sini. Pendaftaran bermula sejak jam 3.00 petang Isnin. Peserta diberi fail, name tag dan tempat penginapan berbentuk dorm. Setiap dorm pula dibahagikan kepada 3 bilik yang dilengkapi dengan katil 2 tingkat dan kipas angin. Teringat pula kenangan semasa tinggal di asrama SMK Kuala Kubu Bharu pada tahun 1980-1983 yang lalu. Makan malam disempurnakan pada pada jam 6.30 petang.

Sesi malam bermula dengan sembahyang Maghrib dan Isyak berjemaah. Kuliah maghrib telah disampaikan oleh Ketua Fasilitator. Sesi taklimat diadakan pada jam 9.30 malam. Para peserta lelaki segak berpakaian kemeja putih dan seluar hitam manakala peserta wanita nampak bergaya dengan baju kurung putih berkain hitam. Peserta dibahagikan kepada 6 kumpulan dan saya berada di kumpulan 3 (B & W). Lepas tu dilantik pula sebagai Ketua Kumpulan.

Hari Selasa dipenuhi dengan 4 slot ceramah yang meliputi tajuk Ekonomi, Pendidikan, Sosial dan Kenegaraan. Hari Rabu dan Khamis pula diisi dengan slot Latihan Dinamika Kumpulan (LDK). Setiap kumpulan dikendalikan oleh seorang fasilitator tetap. Selama dua hari, pelbagai

Majlis Perasmian Penutupan Kursus telah disempurnakan oleh En. Mohd. Sanusi Sreetharan, Penolong Pengarah BTPN WPKL. Sebelum itu, Penghulu Kursus (En. Rossaidi Ngah) dan Ketua Fasilitator, En. Mohd. Fauzi telah memberikan ucapan. Para peserta telah mendapat pujian daripada Ketua Fasilitator kerana memberikan kerjasama dan komitmen di sepanjang masa kursus ini berjalan.

Terima kasih kepada semua jurulatih (Pak Mat, Pak Dol, Pak Mail, Pak Ya dan Ummi), fasilitator (En. Zainuddin, En. Maamor, En. Idris, Dr. Syed, En. Othman) dan Ketua Fasilitator yang bertugas.

No comments: